Ordförande i SOF önskar God Jul med en önskan om att bli en större del av vården.

Publicerat 2023-01-16

22 december 2022
Kostnaderna och ringverkningarna till följd av muskuloskeletala problem är enorma. Hjälp inom hälso – och sjukvården behövs mer än på länge. Svenska Osteopatförbundet har flera hundra medlemmar som är redo att hjälpa till – kanske främst där den nuvarande vården brister. Vi behöver hälsopersonal som kan sätta av tid och är bra på hands- on behandling.

Tyvärr saknar vi biljetten in i vården – biljetten som för vår del är legitimationen.

I Norden är det nu bara i Sverige som osteopatien inte är reglerad. Vi har i nuläget en mur framför oss som gör att vi inte kan ta en större del av arbetet med något utav det som kostar samhället mest varje år – nämligen muskuloskeletala problem. Vi får hålla oss till den privata sektorn och våra behandlingar är inte tillgängliga för alla.
Norge kunde från 1:a maj i år söka om sin legitimering och kan nu på ett naturligt sätt ingå i hälso- och sjukvården. Det bidrar till en mer jämlik vård, bidrar till en större patientsäkerhet och öppnar upp för att fler kan ta del av osteopatisk behandling. För att säga det med andra ord – som osteopat och potentiell patient är det nu en enorm skillnad på vilken sida av Svinesundsbron du står.

Våra medlemmar innehar minst en fyraårig högskola- och/eller universitetsutbildning. För oss i Svenska Osteopatförbundet är det viktigt att alla dessutom fortbildar sig. Vi har som mål att våra medlemmar ska delta på minst 30 fortbildningstimmar varje år som ett minimunskrav för att hålla sig uppdaterade. Under året som gått har vi arrangerat många fortbildningar och flera är planerade inför 2023.

Samarbetet i Norden och Europa är gott. Det är fint att känna på att vi är ett starkt team i Norden och har den stora organisationen EFFO bakom oss som är med och stöder oss i vår legitimationsprocess. Läs dokumentet om regleringen i övriga Europa: Regulation-of-Osteopaths-Europe-SEPT-2022-DP.pdf (effo.eu)

Nu ser vi fram emot nästa Nordiska Kongress med många intressanta föreläsningar som kommer hållas på Island i september 2023. Men först ut blir vår egna ”SOFs Årskonferens” i mars.

Vi hoppas 2023 öppnar fler portar in i vården – vi är redo att hjälpa till.

Vill med detta önska er alla en riktigt riktigt God Jul.
Ta hand om varandra.

Emmelie Hansen
Ordförande, Svenska Osteopatförbundet.

Läs mer på MyNewsdesk